Nagrada 2009

Stručno Povjerenstvo Udruge za projekt menadžment donijelo je odluku o dodjeli nagrada za projekt godine za 2009. godinu. Povjerenstvo je imenovao Izvršni odbor Udruge i čine ga:

  • mr. sc. Dražen Penzar, PMP, Infodom, voditelj Odbora za dodjelu nagrade
  • Marija Bajica, PMP, Oikon - Institut za primijenjenu ekologiju
  • Ljiljana Čondrić, PMP, Ericsson Nikola Tesla
  • prof. dr. sc. Stjepan Risović, Šumarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu
  • prof. dr. sc. Velimir Srića, Ekonomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu
Gradski električni automobil –XD koncept

Nakon analize prijava i prikupljenih dodatnih informacija, Povjerenstvo je donijelo sljedeću odluku:

Nagrada za projekt godine za 2009. godinu dodjeljuje se projektu „Gradski električni automobil –XD koncept“, nositelju projekta nositelju Dok-ing, Zagreb i i voditelju projekta Vjekoslavu Majetiću.

Obrazloženje

Projekt „Gradski električni automobil – XD koncept“ je demonstrirao široku viziju spojenu s uspješnim vođenjem, tehničkom inovativnošću i discipliniranom provedbom u izazovnom području ekoloških automobila. Projekt je izrastao iz dosadašnjih inovacija tvrtke Dok-Ing primijenjenih na strojevima za razminiranje i rudarskim strojevima, ali istovremeno predstavlja hrabar iskorak u potpuno novo područje djelatnosti za tvrtku. Izrađeni prototipovi uspješno su demonstrirani i na prestižnim automobilskim sajmovima, gdje su visoko ocijenjeni po svojoj kvaliteti i tehničkim karakteristikama. Električni automobili su, vrlo je vjerojatno, proizvod budućnosti – i to bliske budućnosti. No u njihovoj proizvodnji ima još mnogo prostora za inovativna i originalna rješenja, pa je i Dok-Ingov razvojni tim predvođen voditeljem projekta i glavnim konstruktorom g. Vjekoslavom Majetićem na ovom projektu primijenio niz inovacija. Projekt je visoke tehničke složenosti, odlično je vođen – što se vidi po ostvarenim rokovima i budžetu projekta, i vrlo je inovativan.

Međutim, posebno treba naglasiti šire značenje ovog projekta. Osim uspješno postignutog konkretnog cilja – razvoja prototipa gradskog električnog automobila – ovaj projekt dao je direktan doprinos ostvarenju tri vrlo značajna cilja za cijelo društvo. Prvo, kroz ovaj projekt nakon dugo vremena se otvara realna šansa za razvoj automobilske industrije u Hrvatskoj koja će se temeljiti na proizvodnji svjetski konkurentnih vlastitih vozila. Do ostvarenja tog cilja je dug put povezan s mnogim rizicima, ali ovaj je projekt ključan korak na tom putu. Drugo, razvoj i korištenje ekološki prihvatljivih automobila i uopće ekološki održivog prometa jedan je od važnih svjetskih ciljeva u borbi za očuvanje planeta. Ovaj projekt je jedan od doprinosa u tom smjeru. I treće, ovaj projekt je u vremenu krize i prevladavajućeg pesimizma u hrvatskoj javnosti potaknuo pozitivan duh i interes za razvoj tehnologije, inovacije i proizvodnju. Na taj je način pomogao da se istaknu trajne vrijednosti poput rada i znanja. Sasvim je sigurno da se među današnjim osnovnoškolcima i srednjoškolcima kriju budući inovatori, konstruktori i voditelji razvojnih projekata koji su prvu klicu te „zaraze“ dobili upravo gledajući i slušajući izvještaje o „hrvatskom električnom autu“.

Temeljem navedenoga, povjerenstvo je donijelo odluku da se projekt „Gradski električni automobil – XD koncept“ nagradi kao projekt godine za 2009. godinu.