<< Natrag

Radionica - Petar Štefanić - Javni nastup i nastup u medijima

PMI Forum 2023

Moderator: Petar Štefanić 

Datum: 6.11.2023. (pre-conference day)

 

Strah od javnog nastupa jedna je od većih čovjekovih fobija. Imate dojam da možete razgovarati o bilo kojoj temi, no kad vidite mikrofon ili uključenu kameru samopouzdanje nestaje ? Muči vas strukturiranje poruke koju želite poslati, misao vam nema završetak, ne znate što raditi s rukama dok govorite, ne znate kome šaljete poruku, izražavanje vam je prestručno, birokratsko i bez strasti … Želite nekome objasniti u široj javnosti što zapravo sve uključuje posao projektnog menadžera, no ne uspijeva Vam..  Kako prevladati nervozu? Kako formulirati ključnu poruku? Kako poboljšati svoj nastup u medijima ili javnosti?

Na radionici “Javni nastup i nastup u medijima” poslušajte savjete Petra Štefanića dugogodišnjeg novinara, danas  komunikacijskog savjetnika. Poslušajte savjete od osobe koja ima puno dragocjenog iskustva te praktičnog i konkretnog znanja u komunikaciji.

Radionica je namijenjena svima koji žele poboljšati svoj nastup prije svega u medijima, posebice elektronskim, ali i onima koji žele izvježbati bilo koju vrstu javnog nastupa pred publikom.

Radionica traje 5 sati (10:00-15:00)

  1. KOMUNIKACIJSKE VJEŠTINE - TEORIJA I ANALIZA

Tijekom prvog dijela radionice pogledat ćemo predavanje o tome kako funkcioniraju suvremeni mediji te kako iskoristiti medij za slanje vlastite poruke. Cilj je tijekom prezentacije sa sudionicima interaktivno analizirati probleme koji sudionici radionice uočavaju u vlastitoj komunikaciji.

  • Mediji u 21. stoljeću (tehnologija mijenja paradigmu način komunikacije, veliki broj medija, društvene mreže….)
  • Forma i sadržaj medijskog nastupa (trema i kako je se riješiti, kako poboljšati svoju neverbalnu komunikaciju i uskladiti je s verbalnom)
  • Kako formulirati ključnu poruku ?
  • Tehnika ATM’S premošćivanja (bridging) - tehnike odgovora na provokativna i nezgodna pitanja (answer, transition, message, sell)
  • Gledanje primjera uspješnih i neuspješnih intervjua
  • Savjeti iz prakse, kako se odnositi prema novinaru
  • Učenje i primjena retoričkih figura (metafora, anafora, retoričko pitanje, pauza kao tehnika…)
  • Gledanje i analiza najboljih govora i govornika u povijesti

 

  1. KOMUNIKACIJSKE VJEŠTINE, VJEŽBANJE

Tijekom drugog dijela vježba se usvojeno iz prvog dijela.

Trajanje vježbanja ovisi o broju zainteresiranih za vježbanje među sudionicima .

  • Simulacija davanja kratke izjave
  • Simulacija kraćeg intervjua
  • Vježbe korištenja retoričkih figura, sound bite, skraćivanje ključne poruke
  • Simulacija panel diskusije
  • Simulacija svečanog govora ili parlamentarnog nastupa
  • Simulacija press konferencije

 

Petar Štefanić rođen je 1973. godine u Podgorici, glavnom gradu Crne Gore. Diplomirao je filozofiju i lingvistiku na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

Njegova 18-godišnja novinarska karijera započela je u redakciji unutarnje politike Hrvatskog radija 2001. godine. Ubrzo nakon toga, već 2005., dobiva ponudu za prelazak na HRT kao voditelj i urednik ugledne političke emisije Otvoreno. Odlaskom s pozicije voditelja Otvorenog, uređivao je i vodio niz gledanih političkih magazina javne televizije, uključujući Post Scriptum, Dossier.hr, Spektar i Labirint. Paralelno je radio i kao novinar u središnjem Dnevniku HRT-a i reporter u Latinici, a uređivao je i vodio večernje vijesti.

Godine 2016. prelazi na N1, gdje tri godine vodi i uređuje večernji talk show Pressing. U emisiji, koja se emitira triput tjedno, Štefanić je ugostio široki krug protagonista iz društveno-političkog života Hrvatske, ali i iz kulture i sporta.

Krajem 2019. godine osniva svoju tvrtku za komunikacije, Word. Svoje dugogodišnje medijsko iskustvo sada prenosi klijentima koje trenira za medijske nastupe, a usto i moderira i vodi panele i konferencije.

Posebno se ističe u svojim medijskim treninzima za političke stranke u Hrvatskoj, vodeće managere velikih tvrtki, kao i za brojne dužnosnike u hrvatskom poslovnom i javnom sektoru.

U području moderacija, najviše se izdvajaju konferencije koje je odradio u sklopu tech evenata poput Bug future showa, Debuga i Windaysa, poznatog regionalog Weekend Media festivala, kao i Greencajta koji se bavi pitanjima održivosti i zelenih politika.

Pretraži

Arhiva

Istražite sve mogućnosti volontiranja

Pogledajte što sve možete raditi u zajednici PMI Hrvatska

Vidi otvorene pozicije