Nagrada 2015

Nakon analize prijava i prikupljenih dodatnih informacija, Ocjenjivački sud je donio sljedeću odluku:

Nagrada za projekt godine za 2015.  godinu dodjeljuje se projektu

„Kompetencijska mreža zasnovana na informacijsko-komunikacijskim tehnologijama za inovativne usluge namijenjene osobama sa složenim komunikacijskim potrebama“,

nositelju projekta Fakultetu elektrotehnike i računarstva, Sveučilišta u Zagrebu i voditelju projekta prof. dr. sc. Vedranu Podobniku.

s51


Obrazloženje

Projekt „Kompetencijska mreža zasnovana na informacijsko-komunikacijskim tehnologijama za inovativne usluge namijenjene osobama sa složenim komunikacijskim potrebama“

Glavni cilj ovog projekta bio je osmisliti i razviti skup inovativnih visokotehnoloških usluga i aplikacija namijenjenih edukaciji i komunikaciji djece, a posebno one sa složenim komunikacijskim potrebama, te  prijenos znanja u području potpomognute edukacije i komunikacije između uključenih akademskih institucija te udruga i institucija (primjerice vrtića i osnovnih škola) koje se bave osobama sa složenim komunikacijskim potrebama. Rezultati projekta omogućuju približavanje moderne obrazovne paradigme zasnovane na e-učenju djeci već u starijoj predškolskoj te mlađoj školskoj dobi, kod usvajanja vještina koje prethode čitanju, pisanju i računanju, a dodatno se djeci sa složenim komunikacijskim potrebama omogućuje e-inkluzija.

U planiranju i provedbi projekta su se udružili znanstvenici iz društveno-humanističkog i tehničkog područja (Fakultet elektrotehnike i računarstva – kao nositelj projekta, Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet, Grafički fakultet i Filozofski fakultet) u zajedničkoj transdisciplinarnoj inicijativi za uspostavom okvira za učinkovitiji prijenos znanja te u suradnji s 5 udruga i/ili institucija za podršku osobama sa složenim komunikacijskim potrebama kao spone prema korisnicima (Udruga roditelja OKO, Hrvatska zajednica za Down sindrom, Hrvatska udruga za ranu intervenciju u djetinjstvu, Poliklinika SUVAG Osijek, Centar inkluzivne potpore IDEM) te 3 male do srednje tvrtke (iSTUDIO, Diversitas IT sustavi , HSM Informatika) kao odredište transfera tehnologije potrebnih za daljnji razvoj, obradu održavanje uređaja i usluga potpomognute komunikacije).

Kao rezultat projekta projektni tim ICT-AAC im je u razdoblju 2013.-2015. osmislio i razvio 12 visokotehnoških pomagala – usluga i aplikacija namijenjenih pametnim pokretnim uređajima (tableti) zasnovanima na operacijskim sustavima iOS i Android, dok se 4 od njih mogu koristiti putem World Wide Weba na bilo kojem osobnom računalu. Razvijene aplikacije se mogu besplatno dohvatiti iz internetskih trgovina aplikacija, što ih čini dostupnima svoj djeci koja imaju pristup Internetu. Do sada su ICT-AAC aplikacije dohvaćene više od 50.000 puta te imaju u prosjeku 60 novih dohvata svaki dan (što znači da svaki dan 2 nova razreda mlađe školske djece počinju koristiti ICT-AAC aplikacije).

Temeljem navedenoga, Ocjenjivački sud je donio odluku da se projekt „Kompetencijska mreža zasnovana na informacijsko-komunikacijskim tehnologijama za inovativne usluge namijenjene osobama sa složenim komunikacijskim potrebama“ na čelu s voditeljem projekta dr. sc. Vedranom Podobnikom, nositelja projekta Fakulteta elektrotehnike i računarstva, Sveučilišta u Zagrebu nagradi kao Projekt godine PMI Udruge Hrvatska za 2015. godinu.

Priduženi dokumenti

1. Odluka ocjenjivačkog suda